Smartkort

Smartkort er som det ligger i navnet intelligente plastkort som bærer enten kontakt eller berørningsfri chip. De fleste forbinner smartkort med chip kort. Berørningsfrie (RFID) kort er beskrevet i annen artikkel.

Smartkort bærer kontaktchip eller integrated circuit card (ICC) som er en type microchip. Smartkort er langt sikerere en f. eks magnetstripe kort. Dette kommer at av chipen er utviklet med tanke på sikkerhet og det er så og si umulig med tradisjonell verktøy å kopiere et smartkort sob benytter godkjent standard.

De fleste smartkort har også lagringsområde på chipen og microchip kan håndtere forskjellige algoritmer og hash verdier uten behov for ekstern datakraft.  Det er kun strøm for å drive prosessoren som er nødvendig. Dagens tadisjonelle minibank kort med magnetstripe er i disse dager i ferd med å bli byttet ut i fordel for de langt mer sikrere smartkortene.


På grunn av det høye sikkerhetsnivået blir smartkort ofte benyttet for autentisering mot forskjellige datasystemer. Smartkortet kan lagre sertifikater og er således utmerket for autentisering og signering i et PKI miljø. Det brukes også som single-sign-on og autentisering på arbeidsstasjoner.

Smartkort har normalt kredittkort størrelse og beskrevet i ISO/IEC 7810. ISO/IEC 7816 og ISO/IEC 7810 beskriver teknisk utforming av chipen som kommunikasjons protokoller m.m.